WOK-status

De afkorting WOK staat voor Wacht Op Keuren. Dit houdt in dat je niet met je auto de weg op mag totdat deze door de RDW is goedgekeurd. De RDW, de politie of een schade-expert kan de WOK-status aan een auto geven.

Waarom krijgt een auto een WOK-status?

Meestal krijgt een auto een WOK-status als deze in Nederland wordt ingevoerd of als de auto schade heeft. Het is toegestaan om een beschadigde auto in te voeren in Nederland, zolang je het voertuig rollend de grens overbrengt. Dit kan dus door de auto te duwen of te slepen. Je mag een beschadigde auto ook houden, maar het is natuurlijk gevaarlijk om er in te rijden. Om de veiligheid op de weg te waarborgen, krijgt je auto dan een WOK-status. Je mag de auto dan niet gebruiken zolang deze niet is gekeurd.

Wanneer krijgt je auto een WOK-status?

Om te beoordelen of een auto een WOK-status nodig heeft, kijkt de schade-expert, politie of de RDW naar de volgende zaken:

  • De dragende carrosseriedelen: er wordt onderzocht of deze ernstig vervormd zijn.
  • De deurstijlen: er wordt gekeken of een of meerdere deurstijlen ernstig vervormd zijn.
  • De langsbalken van het chassis: de experts gaan na of deze ernstig zijn vervormd.
  • Het dak: er wordt vastgesteld of het dak verwijderd is.
  • de deur- of raamstijlen: er wordt onderzocht of de deur- of raamstijlen zijn doorgeknipt.
  • Overige ernstige vervormingen: er wordt onderzocht of een of meerdere wielophangingen ernstig zijn vervormd of zijn getroffen door brand- of waterschade.
  • Het frame: er wordt gekeken of het frame ernstig beschadigd is.

Als je auto een WOK-status heeft, mag je hier niet de weg mee op. Je mag er alleen in rijden op de dag van de keuring. Je mag dan vanaf huis of vanaf de plek waar je auto is achtergebleven naar het keuringsstation rijden.

Mag je een autoverzekering afsluiten?

Een auto met een WOK-status heeft geen geldig kenteken. Je kunt hier dan ook geen autoverzekering voor afsluiten. Als je de auto net in Nederland hebt ingevoerd, heeft deze nog geen kenteken en staat het voertuig nog niet op jouw naam. Je kunt het voertuig dan nog niet verzekeren. Dit kan pas als de auto op jouw naam staat. Dit is na de keuring als je auto geen WOK-status meer heeft. Als je auto na een schade een WOK-status krijgt, is het belangrijk dat je je autoverzekering door laat lopen totdat deze gekeurd is.