Vrijwaringsbewijs

Als je je auto verkoopt of deze laat slopen, krijg je een vrijwaringsbewijs. Dit is een document waarop staat vermeld dat je niet meer de eigenaar bent van de auto. Met dit bewijs kun je je autoverzekering opzeggen.

Met een vrijwaringsbewijs ben je niet meer verantwoordelijk voor de verplichte APK-keuring of het betalen van een bekeuring. Het is een belangrijk document, want het toont aan dat jij niet meer de eigenaar van een auto bent. Het kenteken staat niet meer op jouw naam.

Waar heb je een vrijwaringsbewijs voor nodig?

Je hebt (een kopie van) het vrijwaringsbewijs nodig om je autoverzekering op te zeggen. Hiermee toon je namelijk aan dat je niet meer de kentekenhouder bent en dus niet aansprakelijk bent voor het laten uitvoeren van een APK-keuring, het betalen van eventuele bekeuringen, het afsluiten van een autoverzekering en het betalen van motorrijtuigenbelasting.

Hoe kom je aan een vrijwaringsbewijs?

Als je je auto verkoopt aan een autobedrijf of sloperij dat erkend is door de RDW krijg je het vrijwaringsbewijs gelijk mee. Wel moet je dan je legitimatiebewijs en het volledige kentekenbewijs meenemen. Wanneer je je auto aan een particulier verkoopt, moet de nieuwe eigenaar het vrijwaringsbewijs voor je regelen. Dit kan op het postkantoor. De koper kan de auto dan overschrijven. Na de overschrijving krijgt de nieuwe eigenaar een tenaamstellingsbewijs.

Je autoverzekering opzeggen

Met een vrijwaringsbewijs mag je je autoverzekering zonder opzegtermijn beëindigen. Dit is wettelijk bepaald. Zodra je niet meer de eigenaar bent van een auto kun je je autoverzekering opzeggen. Stuur het bewijs wel binnen twee weken na de verkoop of de sloop naar de autoverzekeraar.

Vrijwaringsbewijs kwijtgeraakt

Het vrijwaringsbewijs is het enige document dat jij geen eigenaar meer bent van een auto. Als je het bewijs kwijtraakt, kun je bij de RDW een overzicht opvragen van de auto’s die op jouw naam staan of hebben gestaan. De meeste autoverzekeraars accepteren dit overzicht als je je autoverzekering wilt beëindigen.