Total Loss

Als je auto total loss is dan is deze zo ernstig beschadigd dat je er niet meer in kunt rijden. De schade kan niet meer gerepareerd worden en je auto wordt total loss verklaard. Je auto is ook total loss als de reparatiekosten zo hoog zouden zijn dat een reparatie niet de moeite waard is.

Twee soorten total loss

Een auto kan op twee manieren total loss worden verklaard:

Economisch total loss

Als je auto economisch total loss is verklaard dan is de schade aan je auto groter dan de waarde van je auto. Een reparatie is dan wel mogelijk, maar is eigenlijk zinloos. Wanneer je de schade bij de verzekeraar meldt, stuurt deze een schade-expert langs om de schade te beoordelen. De expert stelt hierbij twee bedragen vast:

  • De waarde die je auto had vóór het ongeval: de waarde wordt bepaald door het bouwjaar, het type auto, de kilometerstand en de onderhoudsstaat.
  • De waarde van je auto ná het ongeval: als de expert je auto economisch total loss verklaart, mogen opkopers op je auto bieden. De waarde van je auto wordt vervolgens bepaald door het hoogste bod. Dit wordt de restwaarde genoemd.

Zo bepaalt de verzekeraar of je auto economisch total loss is

Stel dat de waarde van je auto vóór het ongeval 4000 euro was en de restwaarde is 500 euro. In dit geval keert de verzekeraar nooit meer dan 3500 euro uit. Als de reparatiekosten wel lager zijn dan 3500 euro dan betaalt de verzekeraar de reparatie. Zijn de reparatiekosten hoger dan 3500 euro? Dan wordt je auto economisch total loss verklaard door de verzekeraar. De opkoper betaalt dan 500 euro voor het restant en de verzekeraar vergoedt ongeveer 3500 euro.

Technisch total loss

Als je auto na een ongeval zo beschadigd is dat deze echt niet meer gerepareerd kan worden dan is je auto technisch total loss. De restwaarde van je auto is dan erg laag. Je krijgt dan de waarde uitgekeerd die je auto vóór het ongeval had.