Sistercar-clausule

Heb je twee of meer auto’s en wil je een autoverzekering afsluiten? Dan is een verzekering met een sistercar-clausule een goede optie. De sistercar-clausule is er voor mensen die twee of meer auto’s hebben. Als je met je ene auto schade aan je andere auto veroorzaakt, krijg je de schade toch vergoedt van de verzekering. De verzekeraar behandelt de schade dan alsof je deze niet aan jouw auto hebt veroorzaakt, maar aan de auto van iemand anders.

Je kan wettelijk nooit aansprakelijk worden gesteld voor schade die je zelf veroorzaakt aan iets dat van jou is. Als je de eigenaar bent van twee of meer auto’s en je veroorzaakt schade met je auto aan je andere auto dan krijg je deze schade volgens de wet niet vergoed. Veel autoverzekeraars willen deze schade ook vergoeden en bieden de sistercar-clausule aan.

Alleen bij schade op eigen terrein

Als je een verzekering met een sistercar-clausule hebt, vergoedt de verzekeraar de schade alleen als allebei de auto’s op jouw naam staan. Je kunt de auto’s wel bij verschillende verzekeraars onderbrengen. Je profiteert het meest van de clausule als bij al je autoverzekeringen de clausule is opgenomen in de voorwaarden. Bij de meeste verzekeraars geldt de sistercar-clausule niet als je de schade op eigen terrein of in een eigen gebouw hebt veroorzaakt.

Voorbeelden sistercar-clausule

De sistercar-clausule kan in de praktijk tot misverstanden leiden. Hieronder drie voorbeelden ter verduidelijking van de clausule:

  • Geen sistercar-clause. als je voor beide auto’s geen sistercar-clausule hebt afgenomen. De verzekeraar vergoedt de schade dan niet als je met je ene auto tegen de ander rijdt.
  • Eén sistercar-clausule: als je voor één auto een sistercar clausule hebt afgesloten, wordt de schade soms vergoed. Stel je rijdt met auto A met sistercar-clausule tegen auto B zonder clausule aan. De schade aan auto B wordt vergoed dankzij de clausule van auto A. De verzekeraar vergoedt de schade aan auto A alleen als deze auto allrisk verzekerd is. Als je met auto B zonder sistercar-clausule tegen auto A met clausule aanrijdt, wordt de schade niet vergoed.
  • Twee sistercar-clausules: als je beide auto’s hebt verzekerd met een sistercar-clausule vergoedt de verzekeraar de schade altijd voor beide auto’s.