Royementsverklaring

Voor 1 september 2007 kreeg je een royementsverklaring na het beëindigen van je autoverzekering. Op deze verklaring stonden de opgebouwde schadevrije jaren vermeld. Je kon deze verklaring weer doorsturen naar je nieuwe autoverzekeraar, zodat deze de premiekorting kon berekenen.

Onhandig en veel administratief werk

Aan de hand van de royementsverklaring stelde je nieuwe autoverzekeraar je positie op de bonus-malusladder en je no-claimkorting vast. De royementsverklaring was altijd maar één jaar geldig en werd eenmalig verstrekt. Deze verklaring was zeer onhandig en zorgde voor veel administratief werk. Bovendien was de verklaring makkelijk te verliezen en werd er erg veel papier verspild. Ook duurde het vrij lang voordat de verzekeraar de papieren verklaring had ontvangen en ingezien.

Centrale databank Roy Data

De royementsverklaring is vervangen voor de centrale databank Roy Data. In deze databank vermelden de verzekeraars de schadevrije jaren van alle verzekerden. Alle autoverzekeraars hebben toegang tot Roy Data. Hierin kan de verzekeraar het aantal schadevrije jaren registreren nadat je je autoverzekering opzegt. Als je een nieuwe autoverzekering afsluit, kan de nieuwe verzekeraar het aantal schadevrije jaren weer controleren in Roy Data.