Roy Data

Roy Data is de centrale database waarin de autoverzekeraars registeren hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Deze Nederlandse database wordt gebruikt door alle Nederlandse autoverzekeraars. Als je je autoverzekering opzegt, registreert de autoverzekeraar de schadevrije jaren in de database.

Wanneer je een nieuwe autoverzekering afsluit, zal je nieuwe verzekeraar Roy Data raadplegen om het actuele aantal schadevrije jaren te bekijken. De premie wordt onder meer bepaald aan de hand van het aantal opgebouwde schadevrije jaren.

Als je je autoverzekering opzegt, is je huidige verzekeraar verplicht om je schadevrije jaren op te geven bij Roy Data. Zo kunnen alle verzekeraars je schadevrije jaren inzien. Dit is vooral belangrijk als je een nieuwe autoverzekering wilt afsluiten. De verzekeraar kan dan inzien hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd en kan de juiste premie berekenen.

Je schadevrije jaren staan niet geregistreerd in Roy Data

Het kan gebeuren dat je nieuwe autoverzekeraar je schadevrije jaren niet op kan vragen bij Roy Data. Dit kan de volgende oorzaken hebben:

  • Je opgebouwde schadevrije jaren zijn verlopen. Je hebt dan geen recht meer op een premiekorting.
  • Je vorige verzekeraar heeft je schadevrije jaren nog niet aan Roy Data doorgegeven. Neem in dat geval contact op met je oude verzekeraar met het verzoek om de schadevrije jaren op te geven.

Geldigheidsduur schadevrije jaren

Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd, blijft niet onbeperkt geldig. Als je je autoverzekering opzegt, blijven de schadevrije jaren nog een jaar geldig. Je kunt deze dus nog een jaar gebruiken om een premiekorting te krijgen als je een nieuwe autoverzekering afsluit. Na een jaar vervallen de schadevrije jaren. Bij een opschorting van je autoverzekering gelden deze regels ook, alleen blijven de schadevrije jaren dan tot 3 jaar geldig in plaats van tot 1 jaar.