Rijgedragverzekering

De rijgedragverzekering is een nieuwe variant van de traditionele autoverzekering. Hierbij registreert de autoverzekering je rijgedrag met een speciale stekker of een app. De hoogte van je maandelijkse premie is weer van invloed op je rijgedrag.

Auto’s worden steeds vaker voorzien van diverse digitale apparatuur, zoals een GPS waarmee je je gestolen auto kunt terugvinden. Er zijn ook auto’s die je tips geven om je brandstofverbruik te verbeteren. Nu is het wachten op de eerste auto die je rijgedrag registreert voor je autoverzekering. Tot het zover is, kunnen verzekeraars je rijgedrag met een app of een stekker meten.

Meting via GPS of een stekker

Op dit moment maken de rijgedragverzekeraars gebruik van twee technieken om je rijgedrag te meten. Dit doen ze via GPS of met een stekker in je auto. Bij GPS wordt gebruikgemaakt van een app op je smartphone. Hiermee worden de snelheid en de G-krachten gemeten.

Stekker

Veel verzekeraars maken geen gebruik van GPS, maar van de stekker. Deze stekker wordt ook wel een stick, kastje, dongel of chip genoemd. Als je een rijgedragverzekering afsluit, krijg je de stekker thuisgestuurd en kun je deze in je auto installeren. De stekker past in de OBD2-poort van het dashboard. Auto’s van voor het jaar 2000 hebben geen OBD2-poort. Bovendien weigeren de meeste aanbieders een aanvraag voor een rijgedragverzekering als de auto ouder is dan 10 jaar.

Het bepalen van de premie

Als je de stekker hebt geïnstalleerd, stuurt deze elke twee minuten gegevens door naar de verzekeraar. Dit doet de stekker ook als je een aanrijding krijgt. Op basis van al deze gegevens analyseert de verzekeraar je rijgedrag en kan deze de premie bepalen. Hoe netter je rijdt, hoe lager de premie die je elke maand moet betalen.

Bij het bepalen van de premie spelen de volgende gegevens een rol:

  • Hoe vaak je de maximale snelheid overschrijdt per 100 kilometer
  • Hoe vaak je te hard remt per 100 kilometer
  • Hoe vaak je te snel optrekt per 100 kilometer

Als je je netjes aan de regels houdt en geen schade veroorzaakt, kan de kortingspremie oplopen tot 35 procent. Het grote verschil met een standaard autoverzekering is dat je geen schadevrije jaren hoeft op te bouwen om een premiekorting te krijgen. Jonge bestuurders die netjes rijden, kunnen dus eerder een korting verdienen.

Verschillende soorten rijgedragverzekeringen

Net als bij een standaard autoverzekering kun je verschillende soorten rijgedragverzekeringen afsluiten, zoals een WA-verzekering, een WA-verzekering met beperkt casco of een WA-verzekering met volledig casco.