Regelmatige bestuurder

De regelmatige bestuurder is de persoon die het meest in de verzekerde auto rijdt. Dit is meestal de verzekeringnemer zelf.

De regelmatige bestuurder wordt ook wel de hoofdbestuurder genoemd. Als je een autoverzekering afsluit, is het verplicht om aan te geven wie de regelmatige bestuurder is. Aan de hand van de leeftijd, de rijervaring en de woonplaats van de hoofdbestuurder wordt de premie bepaald.

Wie betalen meer premie?

Jonge bestuurders veroorzaken doorgaans meer schades en betalen een hogere verzekeringspremie. Inwoners in een drukke stad betalen ook meer premie, omdat
daar vaker schades ontstaan. Iemand met veel rijervaring heeft minder kans op het veroorzaken van schade en betaalt dan ook een lagere premie. De verzekeraar meet de rijervaring van iemand door naar het aantal opgebouwde schadevrije jaren te kijken.

Is de regelmatige bestuurder de eigenaar?

Meestal is de regelmatige bestuurder ook de eigenaar van de auto, maar dit hoeft niet. De regelmatige bestuurder kan bijvoorbeeld ook de zoon of dochter zijn van de auto-eigenaar. De eigenaar is het dan verplicht om aan te geven dat de zoon of dochter het meeste in de auto rijdt. Het kan ook dat niet de eigenaar, maar de partner de regelmatige bestuurder is.

Auto uitlenen

De regelmatige bestuurder mag de auto uitlenen. Het is toegestaan om dit te doen, zolang de verzekeraar maar weet wie de hoofdbestuurder is. Wel brengt het uitlenen van een auto risico’s met zich mee.

Fraude

Het kan dat iemand geen autoverzekering kan afsluiten, omdat hij of zij een slecht betalingsverleden of een malusregistratie (schadeverleden) heeft. Sommige personen laten hun eigen auto dan door iemand anders verzekeren en geven deze persoon op als regelmatige bestuurder. Dit is fraude. Als de autoverzekeraar de fraude ontdekt, heeft dit enorme gevolgen. Zo kan de verzekeraar de verzekering stopzetten en de fraude melden bij de Stichting CIS. Ook worden eventuele schades niet vergoedt.

Stichting CIS

CIS is een afkorting voor Centraal Informatie Systeem (CIS). Stichting CIS is een organisatie van en voor verzekeraars en hun gevolmachtigden. Als je een verzekering hebt afgesloten, sta je geregistreerd bij CIS. Deze stichting beheert de landelijke database voor verzekeraars.