No-claimbeschermer

Wil je er zeker van zijn dat je niet direct een aantal treden daalt op de bonus/malusladder? Dan is het mogelijk om een no-claimbeschermer af te sluiten bij je autoverzekering. Hiermee kun je ieder jaar één keer een schade claimen, zonder dat je in treden daalt. Je behoudt dan je premie.

Als je naar een andere autoverzekeraar overstapt dan heeft dit wel negatieve gevolgen voor de premiehoogte. Als je een no-claimbeschermer gebruikt, verlies je bij een overstap namelijk een aantal schadevrije jaren. Dit betekent dus ook dat je minder korting op de premie krijgt. Bij de overstap naar een andere verzekeraar wordt je vorige no-claimbeschermer namelijk niet meegeteld. Als je overstapt betaal je dus een hogere premie voor je autoverzekering.

Hoe werkt de no-claimbeschermer?

Stel dat je voor je autoverzekering ieder jaar 600 euro premie betaalt. Bij deze verzekering heb je ook een no-claimbeschermer afgesloten. Als je dan één keer een schade claimt bij je huidige autoverzekeraar wordt je premie niet verhoogt. Je blijft dus hetzelfde premiebedrag betalen. Wel heb je na de schadeclaim minder schadevrije jaren. Als je bij je autoverzekeraar blijft, merk je daar niks van. Je blijft immers dezelfde premie betalen. Het verschil merk je pas bij een overstap naar een andere autoverzekeraar. Aangezien je minder schadevrije jaren hebt, is de no-claimkorting ook lager. Je betaalt dan voor eenzelfde soort autoverzekering niet 600 euro premie, maar bijvoorbeeld 750 euro per jaar.

Voor- en nadelen van een no-claimbeschermer

Het grootste voordeel van een no-claimbeschermer is natuurlijk dat je premie onveranderd blijft. Dit geldt alleen als je bij je huidige autoverzekeraar blijft en niet overstapt. Naast dit grote voordeel, kleven er ook een aantal nadelen aan een no-claimbeschermer. Een groot nadeel is dat je minder no-claimkorting krijgt bij een overstap naar een andere verzekeraar. Daarnaast betaal je meer premie voor het afsluiten van een aanvullende no-claimbeschermer.

Bonusbeschermer

Als je veel jaren achtereen zonder schade rijdt, heb je een hoge no-claimkorting opgebouwd. Sommige autoverzekeraars bieden je dan een bonusbescherming. Je krijgt de hoogste no-claimkorting als je je op de hoogste trede van de bonus-malusladder bevindt. Op deze trede geldt soms een bonusbescherming. Als je toch een keer schade maakt, val je dan wel terug in treden, maar behoud je wel je maximale no-claimkorting. Met een bonusbeschermer heeft het claimen van autoschade dus geen invloed op je premie en de no-claimkorting. De bonusbeschermer wordt momenteel nog maar door weinig autoverzekeraars aangeboden.