No-claim korting

Als je een of meerdere jaren geen schade claimt bij je verzekeraar, krijg je een korting op de premie. Deze korting is gebaseerd op het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd.

Als je wilt overstappen naar een andere autoverzekering kun je het aantal schadevrije jaren meenemen naar je nieuwe verzekering. Als je je autoverzekering opzegt, worden het aantal schadevrije jaren dat je bij je vorige verzekeraar hebt opgebouwd, ingevoerd in een landelijke database. Deze database heet Roydata. Je nieuwe autoverzekeraar vraagt het aantal schadevrije jaren op bij de database. Aan de hand van de gegevens kunnen ze je eventueel een no-claimkorting geven.

De bonus/malusladder

Je kunt bij sommige autoverzekeraars een no-claimkorting opbouwen tot 80 procent van de premie. De autoverzekeraars berekenen deze korting aan de hand van de bonus/malusladder. Na elk jaar dat je schadevrij hebt gereden, stijg je weer een trede op de ladder. Je krijgt dan een hogere korting op je premie. De no-claimkorting daalt weer nadat je schade claimt bij je verzekeraar. Dit heeft als gevolg dat de premie stijgt. Om deze reden is het vaak voordeliger om de reparatie van kleine schades niet te laten vergoeden, maar zelf te betalen.

Negatief aantal schadevrije jaren

Als je in een jaar tijd meerdere schades claimt, kan het gebeuren dat je op een negatief aantal schadevrije jaren uitkomt. Je krijgt dan een toeslag op je maandelijkse premie. Dit wordt malus genoemd. In dat geval ben je je no-claimkorting kwijt. Wanneer de schade niet door jouw schuld is ontstaan dan heeft de schadeclaim geen gevolgen voor de no-claimkorting.

De meeste schades die je bij je autoverzekeraar claimt, hebben weer invloed op je schadevrije jaren. Schades die op de tegenpartij kunnen worden herhaald, hebben geen invloed. Een voorbeeld hiervan is een aanrijding waar de tegenpartij voor aansprakelijk is.