Nieuwwaarde

De nieuwwaarde is het bedrag dat je nu, op dit moment, zou moeten betalen om een nieuwe, soortgelijke auto te kopen. Bij het berekenen van de premie kijkt de verzekeraar onder meer naar de nieuwwaarde.

Meer premie bij een hogere nieuwwaarde

Als je een compleet nieuwe auto hebt dan is de premie hoger dan wanneer je auto al een paar jaar oud is. Dit komt, omdat een reparatie aan een nieuwe auto duurder is dan die aan een wat oudere auto. Als je een schade claimt bij je verzekeraar zal deze dus hogere reparatiekosten moeten vergoeden bij een nieuwe auto. Om deze reden betaal je dus meer premie voor een auto met een hogere nieuwwaarde

Nieuwwaarderegeling

Sommige verzekeraars hanteren een nieuwwaarderegeling. Als je auto wordt gestolen of total loss wordt verklaard, krijg je de nieuwwaarde vergoed. Van dit bedrag kan je een soortgelijke nieuwe auto kopen. Wel moet je auto dan in ieder geval WA+ beperkt casco verzekerd of volledig casco (allrisk) verzekerd zijn. Bij de meeste verzekeraars geldt de nieuwwaarderegeling alleen als je de eerste eigenaar van de auto bent.

Duur van de nieuwwaarderegeling

Verzekeraars die een nieuwwaarderegeling bieden, hanteren meestal de nieuwwaarde van de auto tot 1 jaar. Als je auto total loss of gestolen is, krijg je in het eerste jaar de nieuwwaarde vergoed. Van dit bedrag kan je dezelfde of een gelijkwaardige auto aanschaffen. Voor het tweede en derde jaar van je auto geldt vaak een afschrijvingsregeling. Daarna krijg je de dagwaarde vergoed. Slechts een aantal verzekeraars hanteert een nieuwwaarderegeling van 3 jaar. Er zijn ook enkele verzekeraars die een regeling hanteren van 36 maanden. Sommige verzekeraars hanteren standaard een nieuwwaarderegeling van 1 of 2 jaar, maar in ruil voor een hogere premie kun je dan zelf kiezen voor een regeling van 3 jaar.

De nieuwwaarderegeling: een voorbeeld

Stel je koopt een nieuwe Opel Astra van 20.000 euro. Je sluit voor je auto een allrisk autoverzekering af met een nieuwwaarderegeling van 1 jaar. Als je jouw nieuwe Opel in het eerste jaar dan total-loss rijdt, kijkt de verzekeraar wat de nieuwwaarde is van je auto. Als de waarde bijvoorbeeld 18.000 euro is dan krijg je dat bedrag uitgekeerd. Als je je auto pas in het tweede of derde jaar total loss rijdt, is de nieuwwaarde nog meer gedaald en keert de verzekeraar weer een lager bedrag uit.