Meldcode

Iedere auto heeft een meldcode. Dit zijn de laatste vier cijfers van het chassisnummer van je auto. De meldcode staat vermeld op het kentekenbewijs deel 1b.

Als je een autoverzekering aanvraagt, heeft de verzekeraar je meldcode nodig om aan de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) door te geven dat je auto WA-verzekerd is. Zonder meldcode is het onmogelijk om een autoverzekering af te sluiten.

Kentekencards

De papieren kentekenbewijzen zijn vervangen voor kentekencards. Deze kaarten hebben het formaat van een bankpas. Als je een auto koopt, wordt er direct een kentekencard voor je aangevraagd. Je beschikt dan dus niet gelijk over een kentekenbewijs met meldcode. Wel krijg je na de koop een tenaamstellingsverslag mee waar de meldcode op staat vermeld. Je kunt dan toch een autoverzekering afsluiten.

Chassisnummer

Het chassisnummer van je auto wordt het identificatienummer genoemd. Dit is een soort vingerafdruk van je auto. Het chassisnummer is in de auto ingeslagen of het staat op een gemonteerd plaatje op het chassis vermeld. De laatste vier nummers van dit chassisnummer vormen de meldcode.

De meldcode achterhalen

Als je een autoverzekering afsluit en de meldcode niet weet dan kun je 0000 invullen. Vervolgens dien je de meldcode dan zo snel mogelijk door te geven aan de verzekeraar. Je kunt de meldcode op diverse manieren achterhalen:

  • De meldcode vragen aan de autodealers of de vorige eigenaar van je auto.
  • Kijken op het tenaamstellingsverslag
  • Het chassisnummer opzoeken. Vaak bevindt dit nummer zich onder de motorkap.
  • De meldcode bij de RDW opvragen met je DigiD.