Kilometrage

Als je een autoverzekering afsluit, moet je aangeven hoeveel kilometer je verwacht te rijden in een jaar. Dit wordt het kilometrage genoemd. Met een hoog kilometrage betaal je een hogere premie. Als je meer kilometers verwacht te rijden, is de kans op schade namelijk groter.

Een autoverzekeraar berekent de premie van je autoverzekering aan de hand van een aantal factoren. Deze factoren geven een indicatie hoe groot de kans is dat je een schade claimt bij de verzekeraar. Zo is het kilometrage dus ook een indicatie. Hoe vaker je rijdt, hoe groter de kans op schade immers is.

Lage premie bij minder kilometers

Als je een autoverzekering aanvraagt, moet je het kilometrage opgeven. Je dient dus een inschatting te geven van het aantal kilometers dat je per jaar verwacht te rijden. Bij de meeste verzekeraars kan je dit aangeven in boxen, bijvoorbeeld tot 5000 kilometer, vanaf 5000 tot 10.000 kilometer, vanaf 10.000 tot 15.000 kilometer, enz. Bij minder kilometers betaal je een lagere premie. Toch is het verschil in premie tussen veel en minder kilometers niet zo heel groot. Meestal is dit maar een paar euro per euro per maand. Dit komt, omdat het kilometrage niet de enige factor is waar de verzekeraar naar kijkt.

Gevolgen onjuiste kilometeropgave

Bij het afsluiten van een autoverzekering is het wel belangrijk om het juiste kilometrage op te geven. Als je een onjuiste kilometrage opgeeft, loop je het risico dat je achteraf moet bijbetalen. Dit bedrag kan flink oplopen. Ook bij het claimen van schade heeft dit gevolgen. De verzekeraar kan dan besluiten om de schade niet of slechts gedeeltelijk te vergoeden.

Als je bijvoorbeeld 30 procent minder kilometers hebt opgegeven dan dat je daadwerkelijk rijdt, keert de verzekeraar ook 30 procent minder uit bij schade. Bij een groot schadebedrag kan die 30 procent die je zelf moet betalen dus flink oplopen.