Kenteken schorsen

Verwacht je dat je je auto niet zal gebruiken voor een lange tijd? Dan is het mogelijk om het kenteken van je auto te schorsen. Je laat je autoverzekering dan tijdelijk stopzetten.

De schorsing van een kenteken duurt maximaal een jaar. Je mag dan niet meer in je auto rijden en deze op de openbare weg gebruiken. Na een jaar loopt de schorsing automatisch af. Je bent dan weer verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Het is ook mogelijk om de schorsing te verlengen.

Hoe kun je een kenteken schorsen?

Het schorsen van het kenteken van je auto kun je online regelen via de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Hier heb je het kenteken van je auto en je DigiD voor nodig.

Normaal en laag tarief

Het schorsen van het kenteken van je auto kost geld. De RDW hanteert twee tarieven. Voor een personenauto tot 15 jaar betaal je het ‘normaal tarief’ van 73,10 euro. Voor een personenauto van 15 jaar en ouder betaal je het ‘laag tarief’ van 24,10 euro. Ook het verlengen van een schorsing valt onder het ‘laag tarief’. Voor het opheffen van een schorsing betaal je niets. Je betaalt de kosten voor de schorsing via iDeal.

Hoger tarief

Soms geldt er een hoger tarief voor het schorsen van het kenteken. Dit is het geval als je de schorsing voor de einddatum opheft en je hetzelfde kenteken weer opnieuw schorst binnen een jaar na het begin van de vorige schorsing. Je betaalt dan 120,10 euro voor de schorsing. Dit hoge tarief geldt alleen voor personenauto’s tot 15 jaar.

Bewijs van schorsing

Zodra je het kenteken van je auto hebt geschorst, ontvang je een e-mail van de RDW waarin de bevestiging van de schorsing staat. Hierin staat ook de einddatum van de schorsing vermeld. Het is belangrijk om de e-mail goed te bewaren, omdat dit je bewijs van schorsing is.

Geen wettelijke voertuigverplichtingen

Tijdens de schorsing hoef je niet te voldoen aan de wettelijke voertuigverplichtingen. Je hoeft dan geen wegenbelasting te betalen, geen WA-verzekering te hebben en je hebt ook geen APK-plicht. Als je het kenteken schorst, stopt de wegenbelasting automatisch. Wel moet je zelf je autoverzekering opzeggen.