Groene kaart

Als je een autoverzekering afsluit, ontvang je altijd een groene kaart van je verzekeraar. Dit is een internationaal verzekeringsbewijs. Op deze kaart staat alle informatie over je auto, je autoverzekering en de autoverzekeraar vermeld.

Met de groene kaart kan je in elk land aantonen dat je verzekerd bent. Het is een document of een pasje. Hiermee heb je dus alle belangrijke gegevens bij je. Het is verstandig om deze kaart altijd bij je te hebben als je de weg op gaat. De meeste verzekeraars versturen de groene kaart per e-mail.

Wat staat er op de groene kaart vermeld?

Op de groene kaart staat het volgende vermeld:

  • De looptijd van je autoverzekering
  • Het nummer van je groene kaart
  • Het verzekerde kenteken
  • De landen waar je verzekerd bent

Meestal staat er op de groene kaart ook veel informatie vermeld over de hulpverlening waar je bij pech of een ongeval recht op hebt. Ook staan er belangrijke telefoonnummers op de kaart genoteerd die je kunt bellen in geval van schade of diefstal.

Niet verplicht

In Nederland en bijna alle andere Europese landen is het niet verplicht om een groene kaart bij je te hebben. Binnen de Europese Unie kan de politie online bij het centraal register controleren of je auto verzekerd is of niet. Om deze reden is het niet verplicht om de kaart mee te nemen, maar toch is het verstandig om dit wel te doen.

Hetzelfde in elk Europees land

De groene kaart ziet er in elk Europees land hetzelfde uit. De kaart is dus herkenbaar voor iedereen. Daarom is het dus verstandig om de kaart wel altijd mee te nemen. Je kunt de kaart natuurlijk ook kopiëren en een kopie meenemen of er een foto van maken en deze in je smartphone opslaan. De papieren groene kaart is altijd een jaar geldig. Na een jaar ontvang je per e-mail automatisch een nieuwe groene kaart van je verzekeraar.