Eigen risico

Als je bij je autoverzekeraar een schade claimt, kan het zijn dat je te maken krijgt met een eigen risico. Dit is een vast bedrag dat de autoverzekeraar in rekening brengt als je een schade claimt aan je auto. De schade die je met jouw auto bij derden veroorzaakt, wordt volledig vergoed door de verzekeraar.

Als je enkel een autoverzekering met een WA-dekking hebt, geldt het eigen risico niet. Het eigen risico is alleen van toepassing bij een WA-autoverzekering met een beperkt casco of volledig cascodekking (allrisk). Bij de meeste verzekeraars kun je het eigen risico vrijwillig verhogen, zodat je korting krijgt op je maandelijkse premie.

Waarom een eigen risico?

Verzekeraars hanteren een eigen risico om de schade te beperken. Door het eigen risico zal een autobezitter een kleine schade minder snel claimen. Als je dit wel doet, daal je op de bonus/malusladder. Het aantal schadevrije jaren gaat dan omlaag en de premie stijgt. Bovendien brengen kleine schades veel administratieve kosten met zich mee voor verzekeraars. Zowel voor de verzekerden als de verzekeraars is een eigen risico dus een goede oplossing.

Je eigen risico bij ruitschade

Bij ruitschade hoef je niet altijd je eigen risico te gebruiken. Vaak brengt de verzekeraar geen eigen risico in rekening als de ruitschade gerepareerd wordt. Het herstellen van een autoruit is goedkoper dan het vervangen van een ruit. Als de ruit vervangen moet worden dan geldt het eigen risico vaak wel.

Erkend schadeherstelbedrijf

Als je schade aan je auto hebt, is het belangrijk om je auto te laten repareren door een schadeherstelbedrijf dat erkend wordt door je autoverzekeraar. Dit heeft namelijk invloed op het eigen risico. Als je naar een garage gaat die door je autoverzekeraar is erkend dan is de kans groot dat je geen eigen risico hoeft te betalen.

Het eigen risico afkopen

Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid om het eigen risico af te kopen. Als je dat doet, krijg je alles uitgekeerd bij schades. Het afkopen van het eigen risico kan alleen bij schades die onder de allriskverzekering vallen. Ruitschade, diefstal en stormschade vallen er dus niet onder. Als je je eigen risico afkoopt, stijgt je premie.

De hoogte van het eigen risico

Bij de meeste verzekeraars kun je de hoogte van het eigen risico zelf bepalen. Dit bedrag varieert van 0 tot 1000 euro. Als je kiest voor een hoog eigen risico, betaal je weer een lagere premie voor je autoverzekering.