Dagwaarde

De dagwaarde is het bedrag dat je auto nu, op dit moment, waard is volgens de autoverzekering. De dagwaarde geeft weer hoeveel je betaalt voor een vergelijkbare vervangende auto.

Als je daadwerkelijk dezelfde auto zou kopen als die je nu hebt dan ben je meer geld kwijt. De dagwaarde is namelijk een administratieve term die wordt gebruikt door verzekeraars. Dit bedrag is van belang als je een autoverzekering wilt afsluiten of als je een schade claimt.

De hoogte van de dagwaarde van je auto wordt onder meer bepaald door het bouwjaar van je auto en de cataloguswaarde. Dit is de officiële nieuwprijs van je auto op de dag dat je deze bij de dealer kocht. Elk jaar daalt de waarde van je auto.

Autoverzekering met een beperkt casco- of een allriskdekking

Als je een autoverzekering met een beperkt casco- of een allriskdekking hebt en een schade claimt, is het schadebedrag dat je krijgt uitgekeerd weer afhankelijk van de dagwaarde. Als je een oudere auto hebt, is de dagwaarde niet zo hoog. Dit betekent dus dat het schadebedrag boven de dagwaarde uitkomt. In dat geval keer de verzekeraar alleen de dagwaarde uit. De verzekeraar verklaart je auto dan total loss.

Nieuwwaarderegeling

Veel allrisk autoverzekeringen kennen een nieuwwaarderegeling. Als je auto dan total loss is, wordt niet de dagwaarde, maar de nieuwwaarde uitbetaald. Dit bedrag heb je minimaal nodig om precies dezelfde auto nieuw te kopen. De verzekeraars hanteren deze regeling alleen voor een bepaalde periode. Meestal wordt deze regeling alleen in het eerste jaar na aankoop van je auto gehanteerd, soms is het ook de eerste twee of drie jaar.

Dagwaarde en vervangingswaarde

De verzekeraars gebruiken de dagwaarde dus om de premie voor je autoverzekering te kunnen berekenen. Daarnaast is de dagwaarde ook de verzekerde som. Dit is het bedrag dat je van de verzekeraar krijgt uitgekeerd als je auto is gestolen of total loss is. Meestal is het niet mogelijk om op basis van de dagwaarde dezelfde auto te kopen. Om deze reden keren de verzekeraars vaak een bedrag uit waarmee je een gelijkwaardige auto kunt kopen. De hoogte van dit bedrag wordt weer bepaald aan de hand van de vervangingswaarde. Deze waarde wordt meestal vastgesteld door tien procent bij de dagwaarde op te tellen.