Cataloguswaarde

Je bent de term cataloguswaarde vast wel tegengekomen op het moment dat je een (nieuwe) auto kocht. Dit is de officiële nieuwprijs van je auto op de dag dat het kentekenbewijs deel 1 door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) is afgegeven.

De cataloguswaarde is de nieuwprijs van je auto, inclusief de BTW, BMP (belasting van personenauto’s en motorrijtuigen) en accessoires die zijn aangebracht door de fabrikant of importeur voordat het kentekenbewijs deel 1 werd afgegeven. Eigenlijk is de cataloguswaarde dus de nieuwe prijs die je voor je auto betaalt.

Wanneer is de cataloguswaarde belangrijk?

De cataloguswaarde is vooral van belang als je een nieuwe autoverzekering afsluit, als je in een auto van de zaak rijdt of als je in een leaseauto rijdt. Aan de hand van de cataloguswaarde bepaalt de verzekeraar de premiehoogte. De Belastingdienst heeft de cataloguswaarde nodig om de bijtelling te berekenen die je dient te betalen over de auto van de zaak of de leaseauto.

Het verschil tussen de cataloguswaarde en de nieuwwaarde

Veel mensen denken dat de termen cataloguswaarde en de nieuwwaarde dezelfde betekenis hebben, maar dit is niet zo. De nieuwwaarde is het bedrag dat je op dit moment nodig hebt om eenzelfde soort auto te kopen. De meeste autoverzekeraars hanteren een nieuwwaarderegeling voor auto’s tot een bepaalde leeftijd. Dit kan bijvoorbeeld 3 jaar zijn. Als je een wat oudere auto hebt, wordt meestal alleen de dagwaarde van je auto vergoed.

Het verschil tussen de cataloguswaarde en de aanschafwaarde

Ook de termen cataloguswaarde en aanschafwaarde worden vaak door elkaar gehaald, terwijl er een wezenlijk verschil tussen deze twee zit. De aanschafwaarde is het bedrag dat je voor je auto hebt betaald. Eigenlijk zouden de cataloguswaarde en de aanschafwaarde dus hetzelfde bedrag moeten hebben, maar in de praktijk is dit meestal niet zo. Dit kan bijvoorbeeld, omdat je korting op je auto hebt gekregen. De aanschafwaarde ligt dan lager dan de cataloguswaarde.