Beveiligingsklasse

Bij het afsluiten van een autoverzekering vraagt de verzekeraar met welk systeem jouw auto tegen diefstal is beveiligd. Een beveiligingssysteem is een technische installatie dat onder meer uit een alarm bestaat. Hiermee is je auto tegen diefstal beveiligd.

De meeste autoverzekeraars stellen soms beveiligingseisen aan auto’s. Als je bijvoorbeeld een dure auto hebt, stelt de autoverzekeraar een bepaald beveiligingssysteem als eis. Meestal geldt dit voor erg dure auto’s en cabrio’s.

Vijf beveiligingsklassen

De Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging, oftewel SCM, heeft de verschillende beveiligingssystemen onderverdeeld in vijf beveiligingsklassen. Dit zijn de klassen:

  • Startonderbreking
  • Alarmsysteem
  • Alarmsysteem met hellingshoekdetentie
  • Voertuigvolgsystemen (2 klassen)

Beveiligingsklasse 1: Startonderbreking

Alle auto’s die vanaf 1998 zijn gemaakt, beschikken standaard over minimaal een klasse 1 beveiligingssysteem. Dit systeem bevat een automatische startonderbreking. Deze blokkeert de startmotor en de brandstofvoorziening.

Beveiligingsklasse 2: Alarmsysteem

Een auto met een alarmsysteem in klasse 2 heeft, net als in klasse 1, een startonderbreking. Veder beschikt dit alarmsysteem over een inbraakdetectie en een alarm. Dit houdt in dat het systeem gevoelig is voor gerommel aan de auto (de inbraakdetectie). Het alarm gaat dan direct af en de autolampen gaan knipperen.

Beveiligingsklasse 3: Alarmsysteem met hellingshoekdetentie

Een klasse 3-alarmsysteem biedt dezelfde beveiliging als het klasse 2-systeem, maar bevat daarnaast een hellingdetectie. Het alarm gaat dan ook af als dieven je auto met een krik optillen om de velgen te stelen. Daarnaast bevat het klasse 3-alarmsysteem een sabotagesignalering. Dit houdt in dat de sirene over een ingebouwde noodstroomvoorziening beschikt. Als een dief de draad tussen de sirene en de centrale doorknipt, gaat het alarm toch af.

Beveiligingsklasse 4: Voertuigvolgsysteem

Een klasse 4-alarmsysteem is een combinatie van klasse 1, 2 3 en 3. Daarnaast is dit systeem uitgebreid met een voertuigvolgsysteem. Dit volgsysteem wordt ingeschakeld nadat de eigenaar een melding heeft gedaan van diefstal.

Beveiligingsklasse 5: Voertuigvolgsysteem

Een beveiligingssysteem in klasse 5 is bijna hetzelfde als het systeem uit klasse 4. Het enige verschil is dat het voertuigvolgsysteem direct wordt geactiveerd als het alarm afgaat.

Zorg altijd voor een goede beveiliging

Met een WA+ beperkt casco of een allrisk autoverzekering ben je verzekerd voor schade en diefstal. Als je auto niet goed beveiligd is en deze wordt gestolen dan heeft dit gevolgen voor de vergoeding. Je autoverzekering keert dan niet alles uit. Het is dan ook verstandig om je auto te voorzien van een beveiligingssysteem dat voldoet aan de gestelde eisen van je autoverzekeraar. Deze eisen staan vermeld in de polisvoorwaarden van je autoverzekering.