Afschrijvingsregeling

Na het eerste jaar dat je de eigenaar bent van een nieuwe auto wordt er elke maand een percentage van de oorspronkelijke cataloguswaarde afgetrokken. Deze regeling heet de afschrijvingsregeling.

De afschrijvingsregeling is ingevoerd wegens de waardevermindering van een auto door onder meer slijtage. Iedere autoverzekeraar gebruikt weer een ander systeem en andere percentages. Als je auto na twee jaar bijvoorbeeld wordt gestolen of total loss wordt verklaard, bepaalt de afschrijvingsregeling welk bedrag de verzekeraar uitkeert aan je. De regeling verschilt per autoverzekeraar.

Eerste, tweede en derde jaar na aankoop

Meestal vergoedt de autoverzekeraar in het eerste jaar na je aankoop de nieuwwaarde van de auto. In het tweede en derde jaar na de aankoop, schrijft de verzekeraar elke maand een bepaald percentage van de nieuwwaarde af waardoor de waarde van je auto dus daalt. De afschrijvingsregel stopt na drie jaar. Vaak vergoedt de autoverzekeraar dan de dagwaarde van je auto. Sommige autoverzekeraars hanteren geen afschrijvingsregeling. Ze vergoeden de eerste drie jaar de nieuwwaarde van je auto.

Een afschrijvingsregeling zorgt ervoor dat de verzekeraar je een flink bedrag uitkeert als je auto wordt gestolen of total loss is door een ongeluk. In het eerste jaar na aankoop ontvang je de nieuwwaarde van de auto. Daarna wordt er elke maand een percentage van de nieuwwaarde afgeschreven. Dit kan maandelijks bijvoorbeeld 1,5 procent zijn.

De nieuwwaarderegeling

Als je je nieuwe auto korter dan één jaar geleden hebt aangeschaft, geldt de nieuwwaarderegeling. Bij deze regeling wordt de nieuwwaarde van je auto vergoed bij diefstal. De nieuwwaarde van je auto is het exacte aankoopbedrag of de cataloguswaarde. Met dit bedrag kan je een soortgelijke of dezelfde auto opnieuw kopen.

Deze regeling geldt meestal in het eerste jaar na de aankoop van je nieuwe auto. Na dit eerste jaar gaat de afschrijvingsregeling in. Een aantal verzekeraars hanteert een nieuwwaarderegeling van drie jaar. Er geldt dan geen afschrijvingsregeling. Je ontvangt dan drie jaar lang de volledige aanschafwaarde van je auto als deze total loss is of wordt gestolen.