Accessoire

Accessoires zijn alle extra zaken die niet behoren tot de standaarduitrusting van je auto. Deze zaken zijn ná levering van de fabrikant aan je auto toegevoegd of in je auto ingebouwd. Deze extra objecten kun je verzekeren met een aanvullende verzekering voor auto accessoires.

Voorbeelden van accessoires zijn:

  • Alarminstallatie
  • Schuifdak
  • Trekhaak
  • Ingebouwd navigatiesysteem
  • Speciale velgen
  • Gasinstallatie

WA-verzekering en accessoires

Als je alleen een autoverzekering met WA-dekking hebt, wordt schade aan of diefstal van een autoaccessoire niet vergoed door de verzekeraar. Een WA-verzekering dekt alleen de schade die jij aan derden hebt veroorzaakt.

Geluidsapparatuur valt onder je inboedelverzekering

Geluidsapparatuur wordt door de verzekeraars niet gezien als een accessoire. Hierbij kun je denken aan een radio, versterkers en speakers. Ook navigatiesystemen vallen hieronder. Deze objecten worden gezien als losse onderdelen. Een los navigatiesysteem valt bijvoorbeeld onder je inboedelverzekering.

Net als voor andere accessoires, geldt voor geluidsapparatuur het volgende: als een apparaat al in de fabriek in je auto zat, hoef je deze niet bij de verzekeraar op te geven. Deze apparatuur is al inbegrepen bij de cataloguswaarde van je auto. Je moet de waarde van de geluidsapparatuur alleen opgeven bij de je verzekeraar als je deze er later hebt laten inbouwen.

Later toegevoegde of ingebouwde accessoires opgeven

Als je een autoverzekering met accessoire dekking hebt, dien je accessoires die je pas later hebt toegevoegd of hebt laten inbouwen aan je auto op te geven bij de verzekeraar. De waarde van deze accessoires is namelijk niet opgenomen in de cataloguswaarde van je auto. Je autoverzekeraar moet natuurlijk weten welk bedrag hij moet uitkeren bij schade of diefstal van een accessoire. Zo kan de verzekeraar de hoogte van je premie bepalen.